Antti Lindtman gick hårt åt regeringens utbildningspolitik: ”Enda stället där framgång kommer före kunskap är ordboken”

Aktuellt

Den socialdemokratiska riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman gick hårt åt regeringens utbildningspolitik på Finlands Svenska Socialdemokraters fullmäktigemöte i Vanda på lördag:

Det talas om att Sipiläs regering har gjort världsrekord – i svikna vallöften. Det mest konkreta exemplet är utbildningen. Sipilä och Stubb poserade före valet med skyltar, där det stod att de inte kommer att skära i utbildningen. Regeringen svek detta löfte och gör massiva nedskärningar. Därför gjorde SDP oppositionens första interpellation om just utbildningen. Vi godkänner inte regeringens politik, med vilken den medvetet sänker Finlands kunskapsnivå.

SDP har under hela sin historia utvecklat och förnyat det finländska samhället så att mänskors bildning och kunnande ökat. Socialdemokraternas blick har alltid varit på framtiden. Den finländska utbildningens och kunskapens utveckling har varit en hisnande framgång. En målmedveten och progressiv utbildningspolitik har säkrat att nästa generation vet och kan mycket mer än den föregående.

Socialdemokraterna har förstått att det ända stället där framgång kommer före kunskap är ordboken. SDP accepterar inte att man nu försöker förstöra det arbete som gjorts genom hela Finlands historia.

Ifall regeringen inte slopar jättenedskärningarna inom utbildningen kommer Finlands kunskapsnivå att sjunka för första gången på hundra år. Sådan politik finns det inga motiveringar för, allra minst för en regering vars favoritord är konkurrenskraft. Kunskap, om något, har alltid varit Finlands trumfkort då det gäller konkurrenskraft. Att skära i utbildningen är att skära i Finlands framtid.