Johan Kvarnström riksdagskandidat i Västnyland

Aktuellt

Finlands svenska socialdemokrater (FSD) ställer upp två kandidater från Raseborg i vårens riksdagsval. Johan Kvarnström och Maarit Feldt-Ranta ser fram emot att föra kampanj tillsammans i Västnyland.

– I april är det möjligt att vända riktning i Finland. Till det behövs det kandidater, som är villiga att jobba för mera inkluderande och rättvist Finland, säger partiets vice ordförande Maarit Feldt-Ranta.

– Jag är glad att Johan Kvarnström vill kandidera tillsammans med mig i Nyland i vårens riksdagsval. Johan är otroligt duktig och har redan i lokalpolitiken visat, att han har kapacitet att få saker och ting att hända. Tillsammans kan vi som riksdagskandidater representera både erfarenhet, iver och kontinuitet.

Kvarnström är ödmjukt tacksam för förtroendet som en kandidatur innebär och glad att partiet ställer upp två finlandssvenska socialdemokrater från Västnyland.

– Det blir lika roligt som ärofyllt att föra kampanj tillsammans med Maarit Feldt-Ranta. Politiken ska handla om jämlikhet, jämställdhet och solidaritet.

Kvarnström stod länge utanför politiken på grund av sitt jobb som journalist, men ställde upp i senaste kommunalval – med framgång – i och med att han började på partitidningen Arbetarbladet 2017.

– Kommunalpolitiken har gett mersmak, jag har varit som fisken i vattnet samtidigt som jag via jobbet kommit djupt in i arbetarrörelsen. Därtill behöver Finland nu verkligen en stabil nordisk välfärdspolitik i dessa tider av främlingsfientlighet och arbetstagarfientlig högerpolitik. En modern miljömedveten socialdemokrati kan enligt mig bäst möta de gemensamma utmaningarna, från klimatförändringar till ekonomisk ojämlikhet, säger Kvarnström som i Raseborg gjort fullmäktigemotioner om bland annat avgiftsfri småbarnspedagogik och mer service för papperslösa.

– En sak jag brinner för att föra fram är SDP:s allmäntrygghetsmodell, ett alternativ till både dagens fragmenterade sociala stödsystem och till en enligt mig riskfylld basinkomst. Jag har livserfarenhet av att vara både studerande, snuttjobbande och arbetslös familjefar, även med sjukdom i familjen, och vi måste bort från ett system där många faller mellan stolar och skickas från lucka till lucka. Stöd ska faktiskt stödja och modellen vara sådan att det alltid lönar sig att jobba.

Nyckelorden för Kvarnströms politiska engagemang är bildning, miljö och mänskliga rättigheter.

– Det finns hur mycket som helst att ta itu med politiskt. Vi behöver en sann klimatomställning, förlängd läroplikt, genuint avgiftsfri utbildning på andra stadiet, ett rättvisare skattesystem enligt SDP:s modell, satsningar på oberoende forskning, en samtyckeslag, en asylpolitik som inte strider mot barnkonventionen och andra mänskliga rättigheter, med mera.

– I valet vill jag lyfta fram konkreta saker som behovet av en familjeledighetsreform för mer jämställdhet och satsningar på utbildning och forskning. Det behövs breda satsningar på kunnande för att möta tidens utmaningar, i kontrast till de nedskärningar i forskning och utbildning som regeringen gjort, säger Johan Kvarnström.

FSD har nominerat Maarit Feldt-Ranta (50 år) och Johan Kvarnström (32 år) i Västnyland samt Anette Karlsson (30 år) i Östnyland till kandidater i riksdagsvalet 2019.

* * *

Johan Kvarnström
Bor: I Ekenäs, Raseborg.

Ålder: 32 år.

Familj: Katarina Backas, sönerna Aron och Adrian, döttrarna Agnes och Siiri.

Jobb: Arbetarbladets chefredaktör.

Utbildning: Filosofie magister.

Parti: SDP.

Förtroendeuppdrag: Ledamot i Raseborgs stadsfullmäktige, bildningsnämndens vice ordförande, ledamot i planläggningsnämnden.

Passion: Hiphop, tidigare sidokarriär som rapparen Qruu.