Storbjörk: Påskfirande i undantagstider

Aktuellt

Länge upplevdes coronaviruset som något allvarligt, men samtidigt avlägset. Det dröjde dock inte länge före viruset spred sig till Europa och slutligen till Norden. Idag är epidemin ett faktum och inget man längre upplever speciellt avlägset. Tvärtom har vardagen fått ställas om på olika sätt.

Nylands gränser har bland annat stängts för att trygga vårdkapacitet i hela landet. Ett beslut som strandat mig själv i landets huvudstad där mitt jobb finns. Något som känns väldigt ovant då man alltid firat påsken tillsammans med släkt och vänner i Österbotten. Men värre kunde man ha det och det kommer ju faktiskt fler påskar i framtiden som kan firas på hemorten.

Påskfirandet sker för många finländare i andra former detta år. Påskhäxtraditionen hedrades i vårt bostadskomplex genom att invånarna på palmsöndagen lämnade godis på en anvisad plats för husets påskhäxor. I Svenskfinland går vanligtvis många av påskhäxorna på påskaftonen, så tid finns att planera liknande koncept som iakttar myndigheternas anvisningar.

Om gudstjänst intresserar går det att se på webben eller höra i radion. Det enda som jag inte tycker mig hittat är en livesändning av en påskbrasa, men kanske det slutligen ordnas. Håller tummarna!

Även jag och min fru försöker minimera de fysiska människomötena och firandet sker denna gång enbart med allra de närmaste, svärföräldrarna som båda två råkar bo i Helsingfors. Istället ska vi försöka fira på andra sätt. Det blir säkert traditionellt memmaätande med föräldrarna per skype. Och kanske en påskdryck med vännerna en kväll per zoom. Självklart blir det också ett telefonsamtal till mormor och farmor.

Krisen kräver av oss att se över gamla mönster. En del lösningar gör sig kanske till rätta enbart i kristider, men många lösningar som grott fram är sådana som vi som samhälle säkert drar nytta av också efter krisen.

Avslutningsvis kan jag konstatera att nordiska välfärdsmodellen betjänar även vårt land väl också i kristider då den ger alla en god vård och mildrar de ekonomiska konsekvenserna. Vår socialdemokratiskt ledda regering har även i samråd med ansvariga myndigheter agerat förtjänstfullt i krisen. Statsminister Sanna Marin (SDP) åtnjuter ett starkt förtroende. Jag är som finländare stolt över mitt lands goda beredskap. Tillsammans kommer vi klara även denna prövning.

Jag vill önska er alla en fridfull påsk! Ta hand om varandra!

Jacob Storbjörk, 1:a vice ordförande

Finlands Svenska Socialdemokrater