Anette Karlsson: Vägbolag ökar inte magiskt resurserna

FSD-bloggen

Vi fick igår höra om regeringens nyaste svängar. Vägarna bolagiseras, vägavgifter tas i bruk och bilskatten sjunker. Finansieringen av transportnätet måste ses över, eftersom staten inte har tillräckliga medel för att upprätthålla, och än mindre  utveckla, det statligt ägda transportnätet. Bristen på finansiering har lett till en synnerligen stor reparationsskuld, detta är vi eniga om. Det är ändå lögnaktigt att påstå att den nya modellen skulle öka resurserna för att upprätthålla vägarna utan att kostnaderna skulle stiga för någon. Det är inte matematiskt möjligt. Att fiffla med budgeten är inte ett magiskt trick som ökar resurserna, eftersom nån i varje fall måste betala kostnaderna.

 

Låt oss ta några exempel. En person, som kör 25 000 km/år med en bil från 2013, skulle betala ca. 200-700 euro till i året. Därtill sjunker bilens värde med ca. 250 euro (enligt Trafis beräknare). Tilläggskostnader på många hundra euro känns i vanliga löntagares plånböcker. Alla dessa euron är bort från vardagsförbrukningen.

 

En person, som kör 10 000 km/år med en bil från 1999, skulle betala ca. 200-300 euro till i året. För en pensionär som bor i glesbygden är detta en mycket stor ökning på kostnader, då endel  redan nu måste välja mellan mat och medicin. Vanliga familjer och pensionärer har inte möjlighet att köpa nya och dyra bilar, speciellt då värdet på deras egen bil sjunker i ett ögonblick på grund av sänkningen av bilskatten.

 

Mer pengar behövs för att få transportnätet i skick, men bolagisering är inte rätt lösning. Posten är ett bra (eller dåligt) exempel på hur snett allt kan gå då man bolagiserar statens funktioner. Tidigare misstag skall inte upprepas.

 

Finlands ministrar bör bekanta sig noggrannare med grannländernas lösningar. Till exempel i Sverige investerar man inom de närmaste åren 60 miljarder kronor till transportnätet. Där har man insett att en investering i nationalegendomen ökar tillväxten och sysselsättningen. Det borde man göra också i Finland.
Vi kan inte låta denna regering bolagisera all vår nationalegendom – allt från skogar och hälsovård till vägar. Nu ska vi kämpa på, för att nå en socialdemokratisk valvinst i april. Det är bästa sättet att få stopp på regeringen Sipiläs orättvisa och skrämmande politik.

 

Anette Karlsson är vice ordförande för FSD