Anette Karlsson: Ge barnen en nykter jul

FSD-bloggen

Trevlig samvaro och varm stämning hör till den finländska julen. Tidigare har jag fått njuta av julen hos mina föräldrar och morföräldrar. I år firar vi julen för första gången hemma hon oss. Nu är det alltså min tur att förbereda julen för mina närmaste. Efter några års paus har vi igen barn runt julbordet, då min sambos syster kommer med sina barn.

 

Jag ser fram emot julaftonen, till vilken barnen hämtar fart och glädje. Samtidigt måste julaftonen och julbordet planeras på ett annat sätt när barnen är med. För det första ska julsnapsen och den spetsade glöggen glömmas. Alkohol har inte hört till min jul, men då barnen är med vill jag fästa extra uppmärksamhet vid det.

 

I finländska familjer sker årligen 2,2 miljoner situationer, där föräldrarna är kraftigt berusade i sällskap med barn. Alkohol är en del av 6 000 barns liv varje dag. Tyvärr också på julen.

 

Jag kommer ihåg hur jag ivrigt väntade på julen – granen kläddes och jag kunde inte vänta att det skulle bli julafton. Det var årets höjdpunkt. Familjen var tillsammans och vi fick smaka på olika smaker. Stämningen var fridfull och trygg, eftersom ingen i familjen drack sig full på julafton. Allt för många barn måste istället för en god jul möta sina berusade föräldrar. Det är fel.

 

Vi skall ta hand om varandra och ge barnen en nykter ju.

 

Anette Karlsson, vice ordförande

Finlands svenska socialdemokrater