Viktor Kock: Extremhögern hot mot demokratin och yttrandefriheten

FSD-bloggen

Även om vi inte ännu känner till alla omständigheter i händelsen som ledde till en ung mans död i Helsingfors förra veckan står det klart att mannen på något sätt tagit ställning mot den manifestation som högerextrema Finska motståndsrörelsen ordnade på Elielplatsen utanför järnvägsstationen. Oberoende av vad som sedan hände så är mannen nu död och motståndsrörelsen publicerade själv ett videoklipp där en man med blodigt huvud syns ligga på marken och de säger sig ha tagit till diciplinära åtgärder.

Att deras parti har fått plats i regeringen är ett historiskt misslyckande av alla övriga partier.

Extremhögern är inte bara det största hotet mot vår inre säkerhet utan även mot demokratin och yttrandefriheten. Den yttrandefrihet som de ofta själv hänvisar till innebär nämligen även ett personligt ansvar och en respekt för andra människor. Yttrandefriheten tillåter inte spridande av hat och att genom hot och våld försöka tysta motståndare.

I den debatt som har följt händelsen i Helsingfors har en del, inklusive statsminister Juha Sipilä, dragit paraleller till den tragiska händelsen i Otanmäki där två asylsökande misstänks ha rånmördat en person. Vissa har här krävt att man tar ställning mot de båda motpolerna. Det här är en befängd jämförelse som utgår från att asylsökande är en homogen grupp som uppmanar till brottslighet.

Ifall man ser på extremhögern kan man konstatera att de inte anser att människor har ett lika värde och att man har rätt att ta till våld mot meningsmotståndare. Motpolen skulle här alltså bestå av en grupp som anser att det lika människovärdet är okränkbart och att man inte har rätt att ta till våld mot sina meningsmotståndare. Denna motpol kommer åtminstone SDP aldrig att ta ställning mot.

Viktor Kock

FSD:s ordförande