Välfärdsområdesvalet 2025 Västra Nyland

Välfärdsområdesvalet Västra Nyland

VÅRDGARANTIN PÅ 14 DAGAR SKA BIBEHÅLLAS

Man ska få vård snabbare inom Västra Nylands välfärdsområde. I Västra Nylands välfärdsområde ska man få tid till läkare inom två veckor och till sjukskötare snabbare än så. Nu verkar det som om man tänker spara genom att förlänga vårdköerna. Det här går SDP inte med på! På sikt leder det bara till att kostnaderna ökar. Genom förebyggande samt smidig vård i rätt tid sparar man kostnader och tillgodoser patientens behov på bästa sätt. I brådskande fall måste man genast få vård. Jourernas väntetider måste i framtiden förkortas. Vårdgarantin på 14 dagar ska bibehållas.

VÄSTRA NYLANDS VÄLFÄRDSOMRÅDE MÅSTE BEAKTAS SOM EN HELHET

I Västra Nyland måste hela områdets servicebehov beaktas. Små kommuner kan inte lämnas helt utan tjänster. Försök ska inledas med mobila tjänstelösningar som kommer nära kunden och beaktar de små kommunernas invånare. Till exempel i Hangö finns bara en ambulans. Avstånden till tjänsterna har ställvis blivit långa på grund av nedskärningarna. Service måste vid behov fås på de båda inhemska språken.

SLÅ VAKT OM PERSONALENS VÄLMÅENDE OCH HÅLLKRAFT

Personalen är vår viktigaste resurs, och den måste vi värna om i alla situationer. I välfärdsområdena måste man se till att resurserna räcker till för den personalstyrka som personaldimensioneringen föreskriver och för vikariebehovet. Välfärdsområdet måste finna ett sätt att fungera som en god arbetsgivare. SDP har väckt en fullmäktigemotion om inrättande av en personalsektion i välfärdsområdet. Målet är att under den kommande mandatperioden grunda en personalsektion, där de förtroendevalda går igenom välfärdsområdets personalpolitik. I hela organisationen måste man satsa på kvaliteten i ledningens och chefernas arbete. Personalens ork, förbättring av arbetsförhållandena och ett skickligt ledarskap är utvecklingsobjekt som socialdemokraterna vill satsa på. De enskilda arbetstagarnas arbetsbörda och ansvar får inte bli orimliga.

ORGANISATIONERNAS STÄLLNING OCH FINANSIERING MÅSTE SÄKERSTÄLLAS

Samarbetet med organisationerna måste utvecklas. I det förebyggande arbetet kan organisationerna ta ett stort ansvar när det gäller att förbättra invånarnas välmående. I frågor med anknytning till ungas psykiska hälsa kunde samarbete med organisationerna ge betydande utdelning. Bara genom tillräcklig finansiering av organisationerna kan vi nå detta mål. Organisationernas potential har ännu inte utnyttjats fullt ut i området. I välfärdsområdet bör man beakta att organisationerna utför ett ovärderligt hälsofrämjande, förebyggande och stödjande arbete utanför tjänsteproduktionen.

RÄDDNINGSVÄSENDETS FINANSIERING MÅSTE SÄKERSTÄLLAS

Räddningsväsendet måste ha tillräckliga resurser i hela välfärdsområdet. Avtalsbrandkårernas verksamhetsförutsättningar måste säkerställas, för utan dem kan räddningsväsendet inte organiseras i nuvarande form. Räddningsväsendets personal måste höras vid beslutsfattandet. Räddningsväsendets personalstyrka måste bibehållas i Västra Nyland.

FUNGERANDE KONTAKTER MED TJÄNSTERNA

Det måste bli lättare än nu att boka tid och besöka mottagningen. En situation där kunden inte får något svar på sitt tjänstebehov är oacceptabel. Man måste alltid få någon form av kontakt med tjänsten utan att bege sig till ort och ställe. Återuppringningstjänsterna måste fungera bättre och det måste bli smidigare att få kontakt med tjänsterna. Ocksåmänniskors olika digitala färdigheter måste beaktas. Vid sidan av de digitala tjänsterna måste det finnas fungerande telefontjänster och verksamhetsställen där man kan uträtta sina ärenden.

MÅNGSIDIGA TJÄNSTER FÖR SENIORER

Envar har rätt till en god ålderdom och sällskap av en annan människa, till friluftsliv och rekreation. Äldre personer ska erbjudas stöd och tjänster på ett mångsidigt sätt. Stödet ska vara tillräckligt för att man ska kunna bo hemma. Mellan hemma- och vårdboende ska det finnas fler trygga, mångsidiga, flexibla och gemenskapsbaserade boende- och tjänstehelheter som stöder bibehållandet av funktionsförmågan. Det är viktigt att stöda närståendevård, dagverksamhet, hemvårdens tjänster, gemenskapsboende och vid behov vårdboende. Det ska finnas ett brett utbud av tjänster som tillgodoser äldre människors behov.